Voeding en supplementen

 

Met onze voeding dient ons lichaam de stoffen te ontvangen die omgezet kunnen worden tot energie waarmee we onze dagelijkse bezigheden kunnen uitvoeren. Minstens zo belangrijk is ook dat ons lichaam uit onze voeding de stoffen kan halen die benodigd zijn voor groei en onderhoud en ons lichaam helpen te beschermen tegen (infectie) ziektes en veroudering.

Veel klachten die bij Praktijk Zilverlinde worden behandeld hebben een relatie met een niet optimale voeding. Veelal ontstaan deze klachten op wat oudere leeftijd (vanaf 40e ) mede omdat dan de opnamecapaciteit van het lichaam van bepaalde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen minder wordt. Toch worden ook bij jongeren (tieners, twintigers) in toenemende mate klachten waargenomen die voedingsgerelateerd zijn. Dit betreft niet alleen obesitas maar bijvoorbeeld ook huidaandoeningen en slaapproblemen.

Eén en ander is vaak terug te brengen tot de volgende oorzaken:

 

 • Een te geringe consumptie van groente en fruit.
  Hierdoor komen er te weinig vitamines, mineralen, antioxidanten (tegen veroudering) en vezels ter beschikking van het lichaam.
 • Een te ruim gebruik van geraffineerde producten zoals (wit)suiker, witte bloem, (vet) vlees en melk.
  De vermelde producten leiden tot inwendige verzuring wat o.a. stijfheid tot gevolg kan hebben dan wel tot nadelige benvloeding van o.a. het darmmilieu wat kan bijdragen aan buik- en huidklachten.
 • Een te ruim gebruik van omega-6-vetzuren (o.a. zonnebloemolie) en een te gering gebruik van omega-3-vetzuren (o.a. visolie).
  Dit leidt tot een versterking van ontstekingsreacties o.a. bij reumatische aandoeningen en hart- en vaatziekten.
 • Een tekort aan vitamine D.
  Dit doet zich niet alleen bij ouderen en langdurig zieken voor die nauwelijks buiten komen maar ook bij jongere mensen met name in het winterseizoen, voor- en najaar. Vitamine D is een zeer belangrijk basisvitamine (ook antioxidant) dat o.a. betrokken is bij de botopbouw (osteoporose) en bescherming beidt tegen verschillende vormen van kanker.
 • Additieven, conserveringsmiddelen en smaakstoffen.
  In de voedingsmiddelenindustrie worden de laatste decennia diverse lichaamsvreemde stoffen gebruikt. Dit kant- en klaarvoedsel bevat daarnaast ook vaak teveel suiker en zout en heeft dan nadelige effecten op de gezondheid. Dit leidt soms tot allergische reacties of versterking van ongewenst gedrag o.a. bij kinderen met ADHD.

Tijdens de consulten bij Praktijk Zilverlinde krijgt voeding uitdrukkelijk aandacht naast een ander belangrijk onderdeel van de leefstijl die de gezondheid sterk benvloedt namelijk ‘beweging‘.

Het streven is erop gericht om de benodigde voedingsstoffen voor het lichaam vanuit het voedsel aangeboden te krijgen. Het gebruik van (zelf geteeld) biologisch voedsel, waarin het gehalte aan o.a. mineralen, vitamines en antioxidanten veelal hoger is dan in gangbaar (geteeld) voedsel wordt aanbevolen ook omdat hierin geen/minder residuen van pesticiden wordt aangetroffen. Voor verkoopadressen zie o.a. www.vaneigenerf.nl

In bepaalde situaties (zieken, ouderen, zwangeren) kan het aanbod aan bepaalde benodigde voedingsstoffen vanuit de voeding toch te beperkt zijn. Aanvulling van de voeding met supplementen kan in die situaties uitkomst bieden. Bij Praktijk Zilverlinde zijn testdozen met supplementen van enkele firma’s aanwezig waaruit met behulp van een biotensor kan worden vastgesteld voor welke producten er een match is met een cliënt. (De biotensor is een instrument voor het testen van energetische toestanden en functies.)

Na verloop van tijd wordt met de biotensor opnieuw getoetst of de match tussen de cliënt en het supplement er nog steeds is. Is dat niet meer het geval dan kan het gebruik (veelal na enkele weken of maanden) hiervan worden gestopt.

Veel goede informatie omtrent de betekenis van voeding in het geval van maar ook ter preventie van o.a. kanker en ook andere chronische aandoeningen wordt op verschillende manieren (o.a. website, tijdschrift, nieuwsbrief) verzorgd door de Moermanvereniging zie o.a. www.mmv.nl

Bij Praktijk Zilverlinde wordt de benadering van Hippocrates van Kos (460-370 v. Chr.) ‘Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedsel’ en van tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling ‘Voedsel is het medicijn van de toekomst’ uitdrukkelijk onderschreven.

In 2013 is Gerard Borm lid geworden van de Moermanvereniging. Sinds die tijd neemt hij ook o.a. deel aan gezondverstandavonden gezien de aandacht die deze organisatie geeft aan het belang van voeding voor de gezondheid, zie www.gezondverstandavonden.nl

In 2015 werd de opleiding “orthomoleculaire voedingsleer en therapie” met succes afgerond zodat als orthomoleculair therapeut nog meer onderbouwd over voeding kan worden geadviseerd.