Als illustratie van de effecten die met de Bowen Techniek kunnen worden bereikt, al dan  niet gecombineerd met het gebruik van supplementen, zijn hier enkele ervaringen van eigen cliënten beschreven.

 

Jongeman, 15 jaar te Emmeloord

Concentratie, slaapproblemen.
De klachten namen toe naarmate de schoolresultaten achteruit gingen. Het Kerstrapport was van dien aard dat hij snel moest veranderen om het tot een positief einde te brengen dat schooljaar.

Het goed te moeten presteren gaf een druk die beslag legde in de negatieve zin. Tijdens de les had hij moeite om stof tot zich te nemen en was gauw afgeleid. De planning in zijn huiswerk was lastig en als hij op bed ging spookte de volgende schooldag alweer door zijn hoofd. De zondagavond was beladen omdat hij niet fysiek moe was en tegen de nieuwe schoolweek aanhikte.

Na goede voedings- en bewegingsadviezen, de toepassing van geselecteerde supplementen en een aantal behandelingen met Bowen Techniek is alles in een goed evenwicht gekomen en heeft hij het jaar afgesloten met een mooi overgangsrapport.

 

Knie en haaruitval

“Zo’n 35 jaar geleden ben ik twee keer aan mijn knie geopereerd. De kniebanden zijn toen beide keren ingekort en de meniscus is verwijderd. Hierna bleef ik ernstige knieklachten houden: instabiele knie, hevige pijn in knie, veel moeite met traplopen. Vorig jaar ben ik voor het eerst behandeld door Gerard. Zijn behandelingen en supplementen hebben de knie zonder meer in een betere conditie gebracht. Hij voelt nu stabieler aan en ook de pijn is veel minder geworden. Door stress kreeg ik in die tijd ook last van haaruitval. Met de juiste supplementen was dit probleem snel opgelost. Ik kijk dan ook met een goed gevoel terug op de behandelingen en het advies rond de supplementen.”

 

Peuter, 1 ½ jaar, Espel: slaapprobleem, niet lekker in zijn vel en moeilijke ontlasting

Deze peuter heeft vanaf zijn geboorte, die lang duurde door scheefligging, problemen gehad met het slapen. Bijna elke nacht werd hij wakker en was dan ook amper in slaap te krijgen. Per nacht was zijn moeder meestal 1 á 2 uur met hem bezig voordat hij weer goed ging slapen. Dit resulteerde in een jongetje die een heel wit gezichtje en wallen onder zijn ogen had. Ook was hij totaal niet vrij, hij wou alleen maar bij zijn ouders in de buurt blijven. Hij zat echt niet lekker in zijn vel, was wel af en toe vrolijk, maar ook vaak verdrietig zonder duidelijk aanwijsbare redenen.

Na de eerste korte Bowenbehandeling, heeft hij de hele nacht doorgeslapen. De rest van de week helaas nog niet. Na de tweede behandeling, hadden de ouders een compleet ander kind: veel vrijer, vrolijker en hij sliep hele nachten door. Na de derde behandeling, waarbij een Bachbloesemremedie werd meer gegeven, zette het positieve nog verder door.

Na een keelontsteking, waartegen antibiotica werd gebruikt, werd opnieuw voor een korte Bowenbehandeling gegeven en probiotica geselecteerd. De ontlasting is nu verbeterd en het jongetje drinkt nu ook goed. Voorheen kregen zijn ouders er met moeite één beker drinken in. Nu pakt hij de beker aan en drinkt hem volledig leeg zonder problemen!

Het is voor de ouders heerlijk om te zien dat hun zoon nu blij en gelukkig is. Hij zit goed in zijn vel en heeft een gezonde kleur op zijn wangen.

 

Man, 32 jaar, Noordoostpolder, chronische darmontsteking

Door de chronische darmontsteking was er sprake van onregelmatige ontlasting van meerdere keren per dag. Soms was er bloedverlies. Een sterk wisselende en gemiddeld laag energieniveau was het gevolg van lage opname van voedingsstoffen. Ook de eetlust was wisselend.

De behandeling is twee jaar geleden gestart na een zware curatieve medicijnkuur, tijdens het begin van de behandeling werden nog onderhoudende medicijnen gebruikt.

Na een aantal behandelingen zijn de klachten geleidelijk verminderd. Kort na de behandeling is altijd sprake van grote afvoer van afvalstoffen. De ontlasting is nu vaak normaal en in een vast ritme en zonder bloedverlies.
Ondanks dat geen duidelijk verband lijkt tussen de voeding en het ontstaan van klachten is het voedingspatroon aangepast. Door ‘dichter bij de natuur’ te eten, meer fruit te eten en meer water te drinken. De voeding is gezamenlijk met de behandeling ondersteund met zorgvuldig gekozen supplementen. Al deze elementen samen geven een bredere basis en veel meer en stabiele energie. De onderhoudende medicijnen zijn bovendien niet meer nodig.

Ook bewustwording van het positieve effect van bewegen is mij duidelijk geworden. Een mens is tenslotte gemaakt om te bewegen.

 

Man, 50 jaar, Noordoostpolder, stress met hoge bloedruk, slaapproblemen en hoofdpijn, ‘olifantsvoet’

Deze persoon ervaarde zich zelf voor de behandelingen als een stresskip wat o.a. ten koste ging van zijn slaap. Bij het wakker worden ’s nachts startte het piekeren waardoor per nacht 2 à 2 ½ uur wakker werd gelegen. De laatste tijd werd bovendien meer hoofdpijn ervaren die de hele dag zeurderig aanwezig kon zijn. Anderhalve week voordat de Bowenbehandeling startte, was de bloeddruk te hoog (105/155).

Bij een ongeluk ruim 3 jaar geleden waren twee middenvoetsbeentjes in de rechter voet gebroken. Sinds die tijd was deze voet regelmatig zweterig/warm in bed. Daarnaast was er bij deze voet soms de beleving van een ‘olifantsvoet’; deze voelde dan dik, warm en zwaar bij lopen of liggen. Deze voet was soms ook pijnlijk.

Na de eerste behandeling werd 6 dagen achtereen geen hoofdpijn ervaren en werd 5 van de 7 nachten goed geslapen. Deze verbetering hield ook aan na de 2e behandeling. De rechtervoet was aanvankelijk niet meer warm maar na verloop van tijd werd deze toch weer wat wisselvalliger. De hoofdpijn steekt met name bij stressmomenten wel weer op. De verbetering van het slapen is wel stabiel. De bloeddruk was na 5 behandelingen zonder aanvullende medicatie gedaald naar 85/135 en daarmee niet meer te hoog.

 

Jonge vrouw, 17 jaar, Noordoostpolder: menstruatieklacht, slaap, kaak

Deze jonge cliënte bezocht me in eerste instantie voor een pijnlijke kaak nadat gaatjes waren geboord en gevuld door de tandarts waarna een week hoofdpijn ontstond. Bij de anamnese werd ook nog gemeld dat het in slaap vallen meestal wel een uur wakker wordt gelegen. Verder dat de periode tussen de twee menstruaties lang is (6 à 7 weken) en de menstruatieperiode met 7 dagen vervelend lang duurt.

Na de eerste Bowenbehandeling bleef de pijn in de kaak zo intens dat door de tandarts een zenuwbehandeling werd uitgevoerd. Na drie behandelingen was er onverwacht na 31dagen al menstruatie, de daaropvolgende volgde na 35 dagen en vervolgens na in totaal 6 behandelingen weer na 31 dagen. De duur van de menstruatie was beide laatste malen prettig kort: 4 dagen.

Het in slaap vallen is ook verbeterd. Er wordt nu gemiddeld nog een half uur wakker gelegen wat niet als vervelend wordt ervaren.

 

Vrouw, 60 jaar, Noordoostpolder: carpaal tunnelsyndroom, oorgeluid, slaap

Circa 10 jaar geleden werden met borduren de eerste klachten in beide handen ervaren. De rechterhand is een jaar geleden geopereerd in verband met carpaal tunnelsyndroom. Hierdoor verdween wel de hevige pijn maar na deze operatie moest deze hand met de linker hand worden gesteund zelfs al bij het optillen van een kopje.

In de linker hand gaven de drie middelste vingers een doof gevoel en soms een kwartier lang hevige tintelingen waarvoor door de neuroloog ook de diagnose carpaal tunnelsyndroom werd gesteld. Daarnaast werden er regelmatig enkele minuten plop-plop geluiden in beide oren gewaar geworden. Tenslotte werd drie à vier keer per week 2,5 uur per nacht wakker gelegen waardoor deze cliënte niet uitgerust opstond.

Al na één behandeling werd er geen enkele nacht meer geruime tijd wakker gelegen. Na de tweede behandeling werd de linker hand soepeler en rustiger. Na de derde behandeling hoefde de rechter hand niet meer ondersteund te worden en het plopgeluid in de oren werd na de vierde behandeling niet meer ervaren. Cliënte betreurt achteraf dat rechterhand is geopereerd.

 

Vrouw, 59 jaar te Bant: RSI, stress, nekklachten en slapeloosheid

Na aantal uren computerwerk trad zeurende pijn op in de rechter bovenarm. Daarnaast trad bij stress op het werk een gespannen gevoel in de ondernek op en lag de cliënt 3 nachten per week 2 uur wakker.

Sinds de eerste behandeling voelde de cliënt zich ‘vredig’. Na de tweede behandeling werd goed doorgeslapen en werd de RSI alleen nog maar gevoeld als stijfheid bij een verkrampte houding. Na de vierde behandeling voelde ook de nek weer ontspannen en kon weer goed over de rechter schouder worden gekeken. Na deze laatste behandeling zijn de klachten geruime tijd niet terug gekeerd.

In een functioneringsgesprek merkte de chef van deze cliënt op dat ze zoveel rustiger was geworden.

 

Man, 58 jaar te Emmeloord: lage rugpijn en pijn in knieën door artrose

Vooral door werkstress was er sinds 1975 circa 5 keer per jaar vooral aan rechterzijde pijn in onderrug die 1 tot 2 weken aanhield en dan met pijnstillers werd onderdrukt. Daarnaast waren vooral bij koud en regenachtig weer beide knieën behoorlijk pijnlijk waardoor lopen beperkt was tot een kwartier en bij slapen een kussentje tussen knieën werd gelegd om pijn te verminderen.

Na de eerste behandeling waren de lage rugklachten nagenoeg verdwenen. Na de tweede behandeling waren de rugklachten geheel voorbij en was de pijn in de knieën beduidend verminderd zodat al drie kwartier zonder uitstralende pijn kon worden gelopen en een kussentje tussen de knieën bij het slapen overbodig was. De verbeterde situatie bleef in de periode van meer extensieve behandeling en geruime tijd ook zonder verdere behandeling. Er kan weer 7 km worden gewandeld.

 

Vrouw, 53 jaar te Bant: spit

Na een korte autorit stapte deze vrouw uit en ging daarbij acuut ‘door haar rug’. Ze moest steunen op het autoportier om niet door haar knieën te zakken.

Bij toeval kon acute hulp met Bowen Techniek worden geboden. Na 5 minuten kon ze, hoewel ze dat zelf niet verwachtte, weer lopen en de autorit vervolgen. Een intensieve werkdag werd redelijk goed doorstaan.

Enkele volgende dagen werd opnieuw een korte Bowenbehandeling ondergaan, waarna de onderrug weer stabiel voelde.

 

Man, 52 jaar te Rutten: schouder, slaap

Al een jaar werd bijna altijd zeurpijn in de linkerschouder gevoeld. Tevens trad bij bepaalde bewegingen in het gebied van de kop van de arm en deze schouder ook een forse steekpijn op. Daarnaast kon deze cliënt circa 2 keer per week moeilijk in slaap komen, vooral na vergaderingen. Meteen na de eerste behandeling ging het in slaap komen beter en werd ook veel beter doorgeslapen. De mobiliteit in de linkerschouder was na de eerste behandeling ook groter en verminderde de intensiteit van de steekpijn. De situatie van de schouder verbeterde verder in de loop van de tijd waarbij de Bowenbehandeling steeds extensiever (ééns per maand à 6 weken) werd ondergaan. Ook het goede slapen bleef.

 

Man, 52 jaar te Emmeloord: elleboog, schouders, rechterbeen

Na een halve dag rijden in een vrachtwagen of 2 uur trekker rijden, trad een sterk stekende pijn op in de linkerarm. Ook in de linkerschouder was een pijnplek bij veel links sturen en was er vermoeidheid in beide schouders bij het rijden met een vrachtauto.

In het rechterbeen werd een vermoeid gevoel waargenomen na hardlopen of na een lange werkdag. Tevens was er een zeurende pijn in de knie, het boven- en onderbeen.

Na 1 behandeling waren de klachten met de schouders verdwenen en verminderde deze van de linkerarm en het rechterbeen. Na 3 behandelingen werd de linkerarm nog maar heel zelden gevoeld wat na 4 behandelingen ook het geval was met het rechterbeen.

De goede situatie bleef gehandhaafd in periode van 3 maanden met extensieve behandeling (om de 4 à 6 weken) en nu al bijna 5 maanden zonder behandeling.

 

Vrouw, 85 jaar te Emmeloord: enkelblessure, incontinentie

Tijdens vakantie was er door een valpartij een flinke kneuzing van de rechter enkel ontstaan die maar niet wilde beteren. Na 4 maanden was deze enkel nog heel dik en werd steeds pijnlijker zodat het lopen steeds meer werd beperkt en bijna pijnmedicatie werd ingenomen.

De eerste 3 behandelingen gaven geen duidelijk effect maar na de vierde behandeling begon er verbetering op te treden die daarna sterk doorzette. Na 5 behandelingen reed deze mevrouw weer auto en verklaarde haar enkel voor 90 procent genezen.

Verdere behandeling leidde tot vrijwel geheel herstel van de enkel en verminderde daarnaast de overlast door incontinentie.

 

Tot slot

Een man uit Kraggenburg formuleerde heel pakkend dat door de sterke afname van een reeks chronische klachten door de Bowenbehandelingen zijn vrouw weer 10 jaar jonger is geworden.

Tenslotte meldde een cliënte dat de volledige aandacht van de behandelaar tijdens het consult haar het meest was opgevallen en haar goed had gedaan.