Bowen Techniek® – De behandeling

 

De behandeling bestaat uit zacht rollende bewegingen, die met de duimen en vingers worden gemaakt, over spieren en pezen op specifieke plaatsen op het lichaam. Veelal wordt de zacht rollende beweging (de zogenaamde ‘Bowen-move’) tijdens een behandeling slechts éénmaal op een zelfde plaats uitgevoerd waarmee de behandeling duidelijk verschilt van massage.

 

 

Tijdens de behandeling worden regelmatig kleine pauzes ingelast. De behandelaar verlaat dan even de behandelruimte om het lichaam van de cliënt de gelegenheid te bieden de subtiele prikkels van de bewegingen hun werk te laten doen.

Een behandeling duurt tussen 60 en 90 minuten. De eerste keer wordt gestart met een intakegesprek en de toepassing van een basisbehandeling. Bij de vervolgbehandelingen wordt aan de hand van het verslag van de vorige behandeling het effect van deze behandeling gevolgd. Naast de basisbehandeling worden dan veelal specifieke aanvullende procedures toegepast.

De behandeling wordt in principe op de huid gegeven maar eventueel kan er ook door lichte kleding heen worden gewerkt.

 

 

Drie tot vier behandelingen, ééns per week, zijn meestal genoeg om tot positieve veranderingen te komen, zelfs bij klachten die al lang bestaan.

In principe worden dan ook meteen bij de eerste afspraak drie behandelingen vastgelegd. Als er in deze periode geen verbeteringen ontstaan dan wordt de behandeling gestaakt. Als deze wel optreden, wat in de meeste situaties het geval is, dan leiden verdere behandelingen veelal tot een verbetering van het resultaat. De periode tussen de vervolgbehan-delingen wordt dan geleidelijk aan vergroot.

Een aantal cliënten, waarbij het herstel bijvoorbeeld van een acute klacht is afgerond, kiezen er voor om ééns in de 4 à 6 weken een preventieve (onderhouds)-behandelingte ondergaan om het niveau van belasting/stress tijdens het leven van alle dag beter aan te kunnen, goede (sport)prestaties te kunnen leveren en blessures te voorkomen.

 

Bowen samen met andere behandelingen

Om Bowen Techniek goed te laten werken is het belangrijk om tijdens de behandelingsperiode geen andere vormen van therapie zoals massage, fysiotherapie, reflexologie, manuele therapie e.d. te ondergaan. Er kan wel worden doorgegaan met medicatie en oefeningen.